EDETA

Ahir varem anar de visita romana a Llíria per a complementar la unitat de ciències socials sobre Roma.

El primer que varem aprendre es que la ciutat, en l’època romana s’anomenava EDETA.

La primera parada va ser la rèplica del mosaic d’ Hèrcules, ja que la original està en el Museu Arqueològic Nacional de Madrid. En l’ època que es va fer la trobada, no hi havia museus en Llíria ni València.

En Madrid està exposat com a quadre però realment tenien la funció de les actuals catifes.

El mosaic, del qual varem preguntar sobre la seua elaboració, es divideix en dos parts: una les aventures d’Hèrcules i l’altra en figures geomètriques on es sentaven a menjar mentre contemplaven l’altra part.

A continuació, anàrem a veure les termes romanes de Mura.

Es varen construir al voltant d’un santuari oracular, del qual també poguérem observar les seues ruïnes.

Els usuaris, després de guardar les seues togues i agafar una tovalla a l’apodyterium (vestíbul), tenien dues opcions: exercicis gimnàstics a la palestra o passar a les sales termals (caldarium), en aquest cas, devien passar però una sala tèbia per aclimatar-se. I si després volien anar a la piscina d’aigua freda (frigidarium), devien tornar a passar pel tepidarium (tèbia).

El més sorprenent és el bon estat de conservació del lloc ja que podem veure pintures, objectes de la seua construcció com els forns o l’aïllament de les parets, el terra…

El mausoleu va ser l’última parada abans d’anar a dinar.

Els monuments funeraris estaven ubicats a l’entrada de les ciutats, ja que creien que les ànimes dels seus familiars protegien la ciutat.

Ens varen contar els diferents tipus de tombes segons la classe social, des d’un forat a terra fins al mausoleu que contemplàvem. A més, ens contaren de quina manera celebraven el dia del tots sants i varem ajudar a fer una demostració.

Finalment, anàrem a dinar i disfrutar de la natura al parc de Sant Vicent.